Κάποιες σκέψεις………

Το πρόσωπο είναι για μένα μία αστείρευτη πηγή  έμπνευσης. Ακόμα κι όταν ζωγραφίζω ένα τοπίο ή μία νεκρή φύση κάπου, κάπως σε μια γωνίτσα θα βάλω κι ένα ανθρωπάκι. Ο άνθρωπος  αποτελεί  το τοπίο εκείνο όπου η κοινωνία καθρεφτίζει το περιεχόμενό της. Αν θέλεις να διεισδύσεις στους καιρούς ,κοίταξε τους ανθρώπους. Ένα βλέμμα μπορεί να απαντήσει σε όλα τα πού ,πώς, πότε και γιατί.

Η αδυναμία μου στα πορτρέτα δημιουργήθηκε μάλλον γιατί θέλω να καταλάβω, εμένα…. τους άλλους… τους άλλους σ’εμένα … εμένα στους άλλους… τους άλλους στους άλλους… Είναι  κι αυτό το κυνήγι  του βλέμματος… Ο αγώνας να αποτυπώσεις μια φευγαλέα ματιά που πιστεύεις  ότι αποκαλύπτει  το μυστήριο κάποιου και φτάνει μια γαλάζια κουκίδα ή μια λοξή γραμμούλα για   να τον μεταμορφώσει  σε έναν άλλο.

Όμως δεν είναι μόνο το βλέμμα άξιο λόγου. Θεωρώ άκρως γοητευτικό τον τρόπο που οι εσωτερικές ανθρώπινες διεργασίες αποτυπώνονται σε κάθε ανεπαίσθητη κίνηση π.χ ενός χεριού ή μίας πλάτης. Το πώς οι συνήθειες καθοδηγούν το σώμα σαν κουκλοπαίχτες. Οι σκέψεις  παρέα  με τον χρόνο συνεργάζονται αθόρυβα, σμιλεύοντας αδιάκοπα το εξωτερικό μας περίγραμμα.

Εντέλει, όσο κι αν ο άνθρωπος  προσπαθεί  να αποφύγει, να κρύψει ή να φανερώσει τον βαθύτερο εαυτό του ,οι σκέψεις του τον έχουν ήδη «σχεδιάσει».

 

Μαρίνα Κροντηρά  2014

Για τα καλοκαίρια….

Πάντα έχω να διηγηθώ κάτι για τα καλοκαίρια που πέρασαν. Συνήθως τα περίμενα σαν ευκαιρία μιας σημαντικής αλλαγής. Το καλοκαίρι που έψαχνα για σπίτι, που έδινα εξετάσεις , που χώριζα… Και βέβαια πήγαινα διακοπές. Στην πορεία κατάλαβα ότι μιλώντας για εκείνο ή το άλλο καλοκαίρι, άνοιγα τον δρόμο προς την ενηλικίωση.  Όταν   τα  καλοκαίρια μετακόμισαν στον χώρο της μνήμης, ακινητοποιήθηκαν, έγιναν εξαιρετικά μονοσήμαντα. Έτσι, το καλοκαίρι της παιδικής μου ηλικίας είναι γαλάζιο, δροσερό και μυρίζει γιασεμί . Το καλοκαίρι της εφηβείας μου είναι ασπρόμαυρο, θορυβώδες, αγχωτικό. Μετά έγινε κίτρινο, ζεστό και αλμυρό, μ’ένοιαζε μόνο η ελευθερία μου.

Για τα τωρινά καλοκαίρια δεν έχω τι να πω, όμως θέλω να είμαι εκεί…συμφιλιωμένη.

 

Μαρίνα Κροντηρά  2010

Για τον Byron…..

Για ποιο λόγο ένας  Άγγλος  διανοούμενος  έρχεται στο Μεσολόγγι και αφιερώνει  την περιουσία του στον επαναστατικό αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση τους;

Γιατί επιθυμούσε τόσο πολύ την ανεξαρτησία ενός  μικρού και μάλλον απρόθυμου εκείνη την στιγμή, έθνους ;

Τι είδους τυχοδιωκτισμός ωθεί έναν αριστοκράτη ποιητή να αφήσει τα σαλόνια της μπουρζουαζίας, για να βοηθήσει μερικούς δυστυχείς παθιασμένους σε έναν φαινομενικά  άνισο αγώνα.

Γιατί πυροδότησε τόσο πολύ το είναι του η ιδέα της ανεξάρτητης Ελλάδας ;

Γιατί όλου του κόσμου οι καταραμένοι επαναστάτες ,κυνηγώντας χίμαιρες, αλλάζουν την ιστορία ακόμα και ερήμην τους……..;

 

Μαρίνα Κροντηρά   2016

Γενέθλιος τόπος

Γενέθλιος είναι ο τόπος που θέλω να μπορώ να επιστρέφω. Όμως παραμένει εξαιρετικά δυσπρόσιτος, είναι χίμαιρα. Πρέπει να τον εγκαταλείψω ,έστω και προσωρινά, σαν μια ζεστή αγκαλιά που της γυρνάω την πλάτη. Ο τόπος αυτός μπορεί να είναι μια κοιλάδα συναισθημάτων ή ο χρόνος που μέσα του αυτή απλώνεται. Στα μάτια ενός παιδιού ή ενός ερωτευμένου φαντάζει μαγικός. Όταν απομακρυνθείς από αυτόν ,δεν τον βλέπεις πια με τον ίδιο τρόπο. Προσπαθείς να τον διατηρήσεις ίδιο, υπεράνω κάθε σύγκρισης. Νομίζεις ότι είναι ο κήπος που σε προστατεύει και σε θρέφει όπως η μήτρα, η οικογένεια, ο έρωτας. Όταν τον εγκαταλείψεις προσωρινά, συνειδητοποιείς ότι δεν ήταν παρά μία φυλακή……

 

Μαρίνα Κροντηρά 2007